Economie en Werk

 

Het Klimaatinkomen

Droom

Ik droom van een wereld waar Samen centraal staat. Samen met elkaar, samen met de natuur. Een wereld waar samen leven, samen werken, samen ademen de ijkpunten vormen voor al onze activiteiten.

Waarom

We zijn niet gemaakt zijn om alleen aan onszelf te denken, omdat het niet werkt om alleen aan jezelf te denken. Ik ben er oprecht van overtuigd dat de meeste mensen deugen. Het egoïsme van een klein deel, zorgt ervoor dat de meerderheid het niet beter heeft. We leven in een uit de hand gelopen systeem dat zijn eindpunt bereikt heeft. Het moet anders. Indien we niet snel ingrijpen, gaan we als mens(heid) ten onder. Meer nog we sleuren er een groot deel van andere levensvormen in mee. Het kan anders, het gebeurt zelfs al. Elke dag worden er nieuwe initiatieven op de been gebracht, worden verfrissende ideeën omgezet in daden. Het Klimaatinkomen, is hierbij essentieel. Indien we de wereld leefbaar willen houden, moeten we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen. De meest efficiënte manier om dit te doen, is door een geleidelijk stijgende prijs te plakken op de uitstoot van CO2. De volledige opbrengst van die heffing, wordt evenredig over de bevolking verdeeld. Deze herverdeling zorgt ervoor dat het sociaal fair is en breedgedragen kan worden, een Klimaatinkomen dus.

Actie

Ik ben als vrijwilliger, actief bij Citizens' Climate Lobby. Wij bepleiten ons voorstel bij beleidsmakers, NGO's, bedrijven, wetenschappers. Neem het woord Lobby maar letterlijk. Samen met vrijwilligers uit 13 verschillende landen in Europa, stappen we naar nationale en Europese politici. En ze beginnen te luisteren. Dit geeft hoop en sterkt mij en alle anderen om hier samen voor te blijven gaan.

Samenwerking

Bij de meeste dromen die ik hier heb gelezen, staat Samen ook centraal. Waarschijnlijk gaan we ze niet alle kunnen waarmaken, maar we moeten dat wel proberen. Ik ben ervan overtuigd dat het Klimaatinkomen een sleutelrol kan spelen om dit mogelijk te maken.

Scope

Systemisch

Engagement

Ik wil samen met anderen een project uitwerken