Economie en Werk

 

Via een digitale tool de echte kost van een product berekenen

Droom

We betalen liever minder zodat we er meer van kunnen kopen. Dat zorgt ervoor dat we massaal producten importeren uit lage loon kostlanden. Maar ook bijvoorbeeld dat we volledig verwerkte voeding kopen ipv verse voeding. Dat heeft wereldwijd een sociale, duurzame maar ook gezondheids en economische impact. Wat als een we een tool ontwikkelen die alle verborgen kosten kan meten en zo de echte kost van een product kunnen verhullen. Je kan dan alle producten terugvinden op die tool en bewuster je keuze maken. Klanten zouden weer weten waar hun producten vandaan komen en de verloren connectie met wat je koopt zou weer wat hersteld worden. Ook de bedrijven zouden hiermee rekening gaan houden want ze willen natuurlijk goed scoren op de tool.

Waarom

Onze natuurlijke grondstoffen zijn niet onuitputbaar, we moeten een manier vinden om het streven naar kwantiteit te veranderen in streven naar kwaliteit. Een tool die de economie daartoe stimuleert kan voor extra vraag van die kwaliteitsproducten zorgen. Waar meer vraag is kan de prijs dalen en kan het dus inclusiever worden.

Actie

Een tool ontwikkelen die de sociale, ecologische, economische impact van een product meet. Een tool die de kost voor onze maatschappij kan berekenen.

Samenwerking

Ik zou hier heel wat mensen bij betrekken omdat het over de hele keten gaat, die in elke sector anders zal ingedeeld zijn. Mensen die in de productie, distributie, verkoop, ... werken om hun context te snappen. Mensen die in de faciliterende wereld werken om die gesprekken in goede banen te leiden. Mensen die in IT, data werken (AI, machine learning) om functionele tool te maken die al die data kan verwerken. Mensen in de marketing die hier een gebruiksvriendelijke tool van kunnen maken. En al de mensen die ik nu wsl ben vergeten, veel dus :)

Scope

Systemisch

Engagement

Ik wil samen met anderen een project uitwerken