Economie en Werk

 

De doetank

Droom

Wat als wij een onderneming met de coöperatieve waarden starten met deze beweging? En iedereen van deze groep investeert €100? Tot nu toe heb je dan potentieel €600.000 (and counting). Dit kunnen we als startbudget gebruiken om deze dromen waar te maken. Hoe? Heel concreet: een "portefeuille" starten van activiteiten waar we zelfvoorzienend werken. In sommige projecten steken we middelen in, uit andere gaan we waarde valoriseren. Overal gebruiken we de kracht van deze community. We delen het risico, het netwerk, de competenties,... en we gebruiken zoveel mogelijk (online) tools, theorieën en modellen die ons in staat stellen om samen maatschappelijk te ondernemen. Vb - Slack (gratis online communicatietool) - Holacracy/sociocracy (model om procesmatig te besturen) - Loomio (online collectief beslissingen nemen) - Design thinking (complexe problemen tastbaar maken) - Participatie (zorgen dat de juiste stakeholders gedragen beslissingen kunnen maken) - Veranderkunde en transitiedenken (hoe individueel en collectief op maatschappijvlak vlak verandering brengen) - (Sociale) Permacultuur (de natuur(wetten) als basis nemen voor ondernemerschap) Enzovoort enzovoort.

Waarom

Hoe je het draait of keert, het opstapelen van geld staat centraal in onze maatschappij. Als we dit willen veranderen, moeten we zelf aantonen dat dit anders kan. En hoe kan je iets beter aantonen dan het zelf anders te doen en te laten zien dat dit goed werkt? Hiermee kan je andere organisaties/bedrijven/maatschappijen inspireren om ook zaken anders aan te pakken. En deze doetank kan deze geïnspireerde mensen dan verder helpen dit zelf te gaan doen. Een extra voordeel dat je hebt door zaken zelf anders aan te pakken is dat we verplicht worden om van woorden daden te maken. En door te gaan "doen", gaan we veel meer bijleren. Er zal dus ervaring opgebouwd worden, kennis, en vertrouwen. Daarna wordt het veel gemakkelijker om non believers aan te tonen dat het anders kan werken. Namelijk door te wijzen naar eigen bewijzen. Daarbij krijg je in dit huidige model (en daarmee begint deze waarom) vooral credibiliteit opbouwt als ondernemer. Door met deze groep collectief en maatschappelijk te ondernemen, en toch zelfbedruipend te zijn, ga je volgens mij een hoop credibiliteit opbouwen.

Actie

Er zitten in deze groep al genoeg middelen (kennis, netwerk, geld,...) om deze onderneming te kunnen opstarten. Laat ons een proces ontwerpen om binnen x aantal tijd statuten te hebben met een waardemodel, een financieel model, missie en visie, een raad van advies/bestuur,... Waar kan ik bij helpen? Ik wil initieel wel helpen het procesontwerp uit te tekenen hoe we tot de start van de onderneming komen. En daarna zien we wel waar er energie zit.

Samenwerking

- Mensen met kennis van tools, systemen, modellen,... om collectief te ondernemen om het model goed uit te werken - enthousiastelingen voor input - Mensen die tijd hebben om dit project uit te werken - Mensen die middelen zoeken om dit proces en project op een duurzame manier te kunnen starten

Scope

Systemisch

Engagement

Ik wil samen met anderen een project uitwerken