Gezondheid en Geluk

Meer natuurgerichte mentale gezondheidspraktijken

Beschrijving

Als bostherapiegids ben ik blij dat mensen zich meer bezighouden met het bos en de natuur in hun omgeving. Mijn droom is dat dit zal doorgaan. Maar ik lees ook dat ik in een bevoorrechte positie zit. Ik woon in een bosrijke gemeente. Volgens de mobiliteitsgegevens zijn de mensen minder in de natuur dan vorig jaar. Ik denk dat we meer bos nodig hebben, dat ook ruimtelijk zo verdeeld is dat veel mensen toegang hebben tot de natuur en sociale afstand kunnen oefenen. Om het hoofd te bieden aan de psychologische impact van de lockdown droom ik ook van een investering in meer natuurgerichte mentale gezondheidspraktijken (inclusief begeleiding bij bostherapie).

Waarom

Zelf heb ik veel troost en aarding kunnen vinden in een bos. Nu krijgen veel mensen ook paniekaanvallen, wat normaal is in zulke tijden. Een van de beste dingen die je kan doen is om iemand uit zijn hoofd te halen aan de hand van een zintuiglijke beleving. Wanneer mensen wandelen, zijn ze nog vaak in hun hoofd, maar gidsen leren om mensen te onthaasten en hun zintuigen aan te spreken.

Actie

Ik zou graag willen dat bosbaden en andere natuur-gebaseerde mentale gezondheidspraktijken - door dokters voorgeschreven kunnen worden, en zelfs grotendeels, of zelfs helemaal worden terugbetaald. Dit betekent een website over bosbaden in België: wanneer en waar gidsen bosbadgidsen (liefst met een certificaat), waar kan je een opleiding volgen, adressen en kalenders van gegidste bosbaden... Daarnaast zou ik ook een programma zien waar vluchtelingen, expats, zelfs buitenlandse studenten en andere ontwortelde mensen aan de hand van een reeks bosbaden de verhalen van een bos en een gemeenschap beter leren kennen. In Japan gidste ik veel buitenlandse studenten, die ook met heimwee kampen, en ook niet vaak alleen naar een bos willen gaan dat ze niet kennen, maar ze ontspanden zich en leerden ook andere mensen kennen. Ik zou zoiets ook in België willen zien: hoe we ontwortelde mensen troost en aarding kunnen vinden in de bossen van België. Als mensen van iets houden (een persoon, maar ook een plaats, een bos...) gaan ze daar ook meer voor zorgen.

Samenwerking

Ik heb geen contacten in de Belgische wereld van gezondheid en welzijn. Dus ik zoek mensen die weten bij wie we moeten lobbyen zodat bosbaden door ziekenkas grotendeels tot helemaal kunnen worden terugbetaald, of een budget vinden voor enkele jaren waarmee bosbad gidsen betaald kunnen worden om gratis bosbaden te geven, maar ook voor onderzoek .

Scope

Systemisch

Engagement

Ik zie mezelf dit project eventueel wel uitwerken en trekken